Att bli kunglig hovleverantör är en hedersutnämning som ges till företag som bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade av någon medlem av kungafamiljen. Redan 1910 utsåg Gustav V Arvid Nordquist till kunglig hovleverantör.
För att ansöka om att bli kunglig hovleverantör måste företaget först ha levererat varor eller tjänster till hovet i minst fem år. Dessutom ska ekonomin ha skötts utan anmärkningar. Hovleverantörskapet är personligt knutet till företagets vd eller motsvarande. Ett företag som på eget initiativ levererar produkter till kungahuset blir inte av det skälet hovleverantör.
Hovleverantörernas produkter är i flera fall världsledande och goda exempel på högklassig, skandinavisk design.
Levererade till brittiska hovet
Arvid Nordquist har även levererat delikatesser till det brittiska hovet. 1947 försåg Bengt Nordquist den blivande drottning Elizabeth II av England med bland annat rysk kaviar till hennes bröllop. Men det är inte den enda koppling till det brittiska hovet som företaget har haft. Ett av Arvid Nordquists varumärken är Colman’s smakrika senap. 1866 beviljades Colman’s ett sigill som kunglig hovleverantör till drottning Victoria i Storbritannien, något man är än i dag.
1951 var det dags igen. Då utsåg Gustav VI Adolf Bengt till kunglig hovleverantör. Året efter delade prinsessan Sibylla ut samma utmärkelse. 1956 var det prins Bertils tur.
Stort intresse från kungahusets sida
Bengt Nordquists söner har också fått utmärkelsen. Företagets ägare och VD Anders Nordquist fick utmärkelsen år 1995 av kung Carl XVI Gustav. Hans bror Erik Nordquist, tidigare VD, fick utmärkelsen år 2001.
Kungafamiljen har genom åren visat stort intresse för företaget. År 1982 gjorde Konung Carl XVI Gustav och Drottning Silvia ett officiellt besök på Arvid Nordquist. Prins Bertil och prinsessan Lilian provsmakade Classic Kaffe vid ett besök på företaget i februari 1984.
Författare
Eva Häggmark